Genialną pastę z łososia zrobisz w kilka minut. To smarowidło do pieczywa wygrywa nawet z wędliną

Dodano:
Pasta z łososia Źródło: Shutterstock / larik_malasha
Proste i pyszne – takie jest to smarowidło do chleba. Pasta kanapkowa z łososia to krótki skład, mało pracy, a efekt rewelacyjny.

Wyobraź sobie chrupiącą bagietkę posmarowaną aromatyczną pastą z dobrego, wędzonego łososia. Ta pasta jest lepsza niż niejedna wędlina i bije na głowę wszystkie kupne pasty rybne. Ma bardzo prosty skład i robi się ją ekspresowo.

Jak zrobić pastę z łososia?

Rybna pasta z łososia na kanapki z naszego przepisu to pasta z łososia wędzonego na ciepło. Możesz wybrać dowolny kawałek ryby. Możesz sięgnąć także po brzuszki z łososia (wykorzystaj samo mięso, bez skóry), które są dosyć tłuste, ale dzięki temu pasta będzie jeszcze bardziej kremowa. Możesz też wybrać chudy kawałek ryby, wówczas możesz dodać nieco więcej majonezu (lub ewentualnie śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego).

Do pasty z łososia wybierz ulubioną musztardę, bo od niej również będzie zależał smak smarowidła. My polecamy słodkie musztardy, ale może to być także musztarda ostra, a także musztarda chrzanowa.

Składniki na pastę wystarczy rozdrobnić i wymieszać widelcem. Nie podajemy dokładnych proporcji na samą zieleninę: dodaj tyle, ile lubisz. Nim doprawisz pastę na koniec solą, koniecznie jej najpierw spróbuj.

Przepis: Pasta z łososia

Proste i pyszne smarowidło do kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
177 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g łososia wędzonego na ciepło
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka muszardy
  • posiekane drobno koperek i pietruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie rybyJeśli kawałek ryby ma skórkę, zdejmij ją. Mięso łososia rozdrobnij widelcem.
  2. Robienie pastyRybę wymieszaj z majonezem i musztardą. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej majonezu. Dodaj natkę, koperek, dopraw do smaku.

Gotową pastą smaruj pieczywo. Pasta jest także rewelacyjnym dodatkiem do przekąsek na słonych krakersach.

Inne pomysły na pastę kanapkową z wędzonego łososia

Do pasty z łososia możesz dorzucić również inne dodatki, które podkręcą jej smak. Musztardę lub jej część możesz zamienić na chrzan. Do pasty świetnie pasują też takie dodatki jak drobno posiekana cebulka (także czerwona) czy drobno posiekane ogórki konserwowe lub kiszone. Możesz zrobić także pastę rybną z dwóch rodzajów ryb i do wędzonego łososia dorzucić także wędzona makrelę lub inną wędzoną rybę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...